Lite historia
1765 Det sägs att engelsmannen Joseph Priestley uppfann kolsyrat vatten när han upptäckte en metod att få in kolsyra i vatten när han höll en skål med vatten ovanför en tunna i ett ölbryggeri i Leeds, England.
Koldioxiden låg som ett täcke över den jäsande ölen – kallades för “fixed air” och var känd för att döda möss som hölls fast i den.
Priestley fann att det behandlade vattnet hade en angenäm smak och bjöd sina vänner på det som en sval, uppfriskande dryck.
År 1772 publicerade Priestley en avhandling med titeln “Impregnating Water with Fixed Air” ungefär Impregnerat vatten med fixerad luft, där han beskriver en metod att droppa olja i vitriol (eller svavelsyra som det heter numera) på krita för att framställa gasen koldioxid och att gasen skulle upplösas direkt till en upprörd skål med vatten.
1771 kom den svenska kemiproffesorn Torbern Bergman helt oberoende på en liknande process för att göra kolsyrat vatten. Han hade dålig hälsa och hoppades kunna förbättra den med det bubblande källvattnet.
Ungraren Anyós Jedlik (1800-1895), uppfann sodavatten som förbrukningsartikel och den fortsätter att vara en populär dryck i dag. Han byggde också världens första kolsyrat vatten fabrik i Budapest, Ungern. Denna uppfinning, en ungersk dryck gjord på vin och sodavatten kallade “fröccs” (vin spritzers) spreds till flera länder i Europa.
Efter detta tillverkas kolsyrat vatten genom att trycksatt koldioxid tillförs vatten.
Trycket ökar lösligheten och ger mer koldioxid än vad som är möjligt under normala lufttryck. När flaskan öppnas, och trycket minskas, frisläpps därför gasen och ger de karakteristiska bubblorna.
I USA, var5 kolsyrat vatten allmänt känt under namnet soda vatten fram till andra världskriget.
På 1950-talet kom nya termer som kolsyrat vatten och Seltzer vatten.
Termen Seltzer vatten är ett Varumärkesord som härrör från den tyska staden Selters, som betyder “vatten från Selters”, där naturligt kolsyrat vatten har varit kommersiellt buteljerat och levererat i alla delar av världen åtminstone sedan 1900- talet.
Smaksatt kolsyrat vatten är också kommersiellt tillgängligt. De skiljer sig från läsk att de innehåller smaker (oftast sura frukt smaker som citron, lime, körsbär, apelsin eller hallon) men inga sötningsmedel.