Kan vara bra att kunna läsa livsmedelsetiketter
Du kan inte mäta allt som du äter, men det är en bra idé att mäta de flesta livsmedel och drycker tills du får en känsla för portionsstorlekar.
Det är en SUPERSIZED värld där ute, och de flesta människor är förvånade över att deras idé om att en enda portion egentligen två eller tre.
Genom att läsa på etiketterna kan du få ett begrepp om vilka näringsämnen som finns “objektet”.
Mättat fett, natrium, totalt fett, fiber och kolesterol “per portion” och oftast 100 gram.
Men att förstå och läsa dessa livsmedel etiketter kan vara mycket förbryllande.
En genomsnittlig konsument skulle definitivt fråga sig vad dessa siffror betyder och hur det kommer att påverka hennes födointag om hon försöker följa de olika guider som finns.
Här är en lista över saker som du behöver veta:
1. Portion
Detta är det primära objektet du kommer att se i en livsmedel etikett.
Mängden portioner som anges i märkningen av livsmedel avser mängden livsmedel människor vanligtvis konsumerar. Det innebär dock inte nödvändigtvis att den speglar din egen mängd föda. (Oftast verkar 6 portioner bara räcka till 2 max 3 normalt ätande människor)
Dessutom bestämmer portion mängden näringsämnen som kommer in i kroppen. Detta betyder att om du noga följer vad eb portion är, kommer du att få samma mängd näringsämnen enligt den portion som gavs i etiketten.
Men om du har ätit allting, och på etiketten står det att varje förpackning motsvarar 4 portioner, måste du beräkna mängden näringsämnen som har angett din kropp. Detta innebär att om märkningen av livsmedel, säger 250 kalorier per portion som betyder att man måste multiplicera den till fyra för att få den totala mängden kalorier du har tagit.
2. Näringsämnen
Detta gäller listan över tillgängliga näringsämnen i ett visst objekt.
Anger (oftast) procentuellt hur stor del av det dagliga behovet exempelvis 100 gram ger.
Om det står 50% per 100 gram, så ska du stoppa i dig 2 x 100 gram för att få hela dagsbehovet.
Om i fall att du har köpt en vara som har en diet ersättning skiljer sig från 2.000-kaloriintag, du måste bara dela den angivna belopp med 2,000 och du kommer att kunna identifiera “% dagskursen” för näringsämnen.
3. Ingredienser
Detta hänvisar till en lista över de ingredienser som användes för att tillverka produkten.Noteringen är oftast ordnad från de huvudingredienser som har större belopp med vikt upp till den minsta mängd.