Eget bubbelvatten med Soda streem
Soda Streem och Wasser Maxx är namnen på två kända kolsyremaskiner. Soda Streem har funnits i över hundra år och har försett allt från kungahuset i England till flertalet småfamiljer på Sveriges landsbygd med möjligheten att kolsyra sitt eget vatten. Wasser Maxx kom betydligt senare men har snabbt gjort sig ett stort namn och är idag Soda Streems största konkurrent.
Soda Streem köptes upp av det israeliska företaget Soda Club år 1998. Under hela 90-talet var intresset för sodastreemers svalt men nu under 2000-talet har intresset ökat igen, och det med besked. Alla som var unga under 70- och 80-talen minns hur heta dessa kolsyremaskiner var då, alla trendiga hem hade en Soda Streem.
Soda Streem, eller Soda Club som också används som namn för samma produkter, är ännu efter 100 år på marknaden, ledande i sin sak. Namnet är något av ett paradnamn i kolsyrebranschen och många minns den seglivade sloganen «Get busy with the fizzy», som följde med hela konceptet kring Soda Streem under många år.
När Soda Club insåg potentialen i sin stora konkurrent Wasser Maxx så köpte de upp även det och sedan 2009 ingår Soda Streem och Wasser Maxx i samma företag. Skillanden är att Wasser Maxx idag marknadsförs av Aga, som är specialister på kolsyra och carbonatorer, vilket gör att få inser att produkterna från Soda Streem och Wasser Maxx härstammar från samma koncept. Om man tittar på varorna och respektive varumärkes hemsida så ser man dock fort att det handlar om ett och samma företag.
Wasser Maxx gör likvärdiga produkter som Soda Streem, men priserna håller sig alltid lite lägre, vilket gör att folk gärna väljer dem. Det Soda Streem dock lever gott på är sin gedigna erfarenhet och sitt oslagbara nostalgivärde, det känns tryggt att handla ett varumärke som man vet har funnits med länge – över 100 år.
Både Aga och Soda Streem säljer sina egna kolsyrepatroner, det är egentligen precis likadana behållare, men med olika etiketter på, detta för att gaser med samma innehåll alltid måste finnas i likadana behållare för att undvika farlig felanvändning. De innehåller båda två 425 gram kolsyra och räcker till ca 50 liter vatten. Båda sorternas tomma behållare går att lämna in hos ens återförsäljare i utbyte mot en fylld, mot ett lågt pris. En ny co2 cylinder kostar över 200 kronor medan ett inbyte går på under 100-lappen.
Människan älskar kolsyra i sina drycker, allt från vatten till läsk, mousserande vin och öl innehåller kolsyra och utan bubblorna är inte upplevelsen densamma. Därför betalar vi dyra pengar för vatten och smaksatta drycker, när vi egentligen har högkvalitativt dricksvatten direkt i våra kranar. För att ta vara på detta vatten är det både snällt mot plånbok och miljö att skaffa en kolsyremaskin så att man kan tillsätta sina älskade bubblor själv. Onödiga miljöutsläpp genom transporter av buteljerat vatten och släpande av flaskor och tomflaskor fram och tillbaka till affären undviks på ett smart sätt.
Gillar man läsk eller smaksatt mineralvatten i stil med Loka eller Ramlösa så finns det många olika aromer att välja bland. Både Aga och Aromhuset är bra på bordsvattenaromer. Andra märken som tillverkar essenser är Bob och SodaStream. Soda Streem har ett ganska stort utbud av läskessenser.